Premixin uusi antimikrobiteknologia torjuu hävikkiä ja lisää turvallisuutta ruokaketjussa

Uutisia suomeksi | April 21, 2020

Erikoismuovimateriaaleja valmistava suomalainen perheyhtiö Premix on kehittänyt uudenlaisen aktiivisen antimikrobiteknologian, jonka avulla voidaan vähentää yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta haitallisten mikrobien aiheuttamia ongelmia ja uhkia. Premix aikoo nyt käynnistää teollisen mittakaavan sovellusten kehitysprojektit ja on valmis yhteistyöhön kumppaneiden kanssa, jotka näkevät patentoidussa teknologiassa itselleen uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

PREXELENT antimikrobiteknologialla voi olla merkittävä vaikutus globaalisti kasvavan ravintohävikin hillitsemiseen. Mikrobien toimintaa ja lisääntymistä estävien aktiiviaineiden yhdistäminen muoviin mahdollistaa esimerkiksi säilyvyyden parantamisen koko ravinnon tuotannon arvoketjussa pellolta kuluttajien pöytään. Elintarvikepakkausten ohella mahdollisia käyttökohteita voi löytyä esimerkiksi ravinnon alkutuotannosta, jossa Prexelent voisi torjua homeiden, salmonellan, listerian ja jopa sairaalabakteeri MRSA:n tai muiden mikrobien aiheuttamaa hävikkiä sekä vähentää antibioottien ja ympäristölle haitallisten aineiden käyttöä. Kiinnostavia sovellusalueita ovat myös korkeaa hygieniaa edellyttävät toiminnot esimerkiksi terveydenhuollossa ja puhtautta vaativat pinnat julkisissa tiloissa.

Teknologian ydin on uusi, vahvasti patentoitu menetelmä, jolla antimikrobinen aktiiviaine ja muovi sekoitetaan. Hyödyllisten ominaisuuksien aktiiviaine nousee hallitusti ja halutun ajan kuluessa muovin pintaan, jossa sen vaikutus on suurin.

Vuodesta 1980 toimineella ja lähes 100 henkilöä Suomessa työllistävällä Premixillä on vankka kokemus muovin muokkaamisesta siten, että materiaaliin syntyy erilaisia toiminnallisuuksia. Yli 90 prosenttia yrityksen tuottamista erikoismuovimateriaaleista myydään Suomen ulkopuolelle.

”PREXELENT-teknologialla on vahva tieteellinen perusta, ja sen toimivuus mikrobeja vastaan on todennettu. Seuraava kehitysvaihe on löytää sovelluskohteita, joihin patentoimamme antimikrobiteknologia voisi tuoda ratkaisun ja uutta liiketoimintaa synnyttävää lisäarvoa. Tavoitteena on luoda uusia vientituotteita, joiden myötä uusi materiaali saadaan laajamittaiseen hyötykäyttöön”,

kertoo Premixin toimitusjohtaja Hanna Ristola.

Antimikrobiteknologian innoittajana toimi pihka, jonka antimikrobiset ominaisuudet on tunnettu vuosituhansia. Lääketieteen tohtori Arno Sipposen vuonna 2013 julkaistu väitöstutkimus osoitti, että pihka tuhoaa mikrobeja ja estää niiden kasvua. Vaikutus perustuu hartsihappoihin.

Nykyään Premixin tuotepäällikkönä työskentelevä tekniikan tohtori Ville Mylläri käynnisti vuonna 2016 Tekes Challenge Finland hankkeen, jossa tutkittiin pihkan seostamista kestomuoviin. PREXELENT syntyi, kun nämä tutkimustulokset yhdistettiin Premixin kykyyn muokata muoveja. Pihkan lisäksi Prexelentissä voidaan käyttää monia muitakin aktiiviaineita, jotta saavutetaan haluttuja hyötyjä kussakin käyttötarkoituksessa niitä koskevien säädösten puitteissa.

”Tavoitteena on kehittää materiaali, joka parantaa hygieniaa, säilyvyyttä ja ruokaturvallisuutta ja jonka kustannukset pystytään painamaan tasolle, jolla se voi yleistyä laajaan käyttöön. PREXELENT-materiaali sopii olemassa oleviin laitteisiin ja valmistusprosesseihin, joten käyttöönoton vaatimat investoinnit ovat kohtuullisia. Säilyvyyttä parantava ja hävikkiä pienentävä materiaali on vastuullinen valinta”, Hanna Ristola sanoo.

 

Miten Prexelent-teknologia toimii ja miten se on syntynyt?

Teknologialla on laajoja käyttömahdollisuuksia hygieniaa vaativissa kohteissa!

Share the joy